Witamina B12 jest niezbędna do syntezy krwinek czerwonych (erytrocytów) oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W pożywieniu jej źródłem jest wątroba, mięso, jaja, ryby, mleko.

Przyczyny niedoboru witaminy B12:

  • zaburzenia genetyczne

  • niedobór w diecie – dotyczy głównie wegetarian i osób starszych

  • nieprawidłowe wchłanianie – związane najczęściej z przewlekłym stanem zapalnym błony śluzowej żołądka

  • zwiększone zapotrzebowanie i zużycie – nowotwory, zużycie przez bakterie jelitowe i pasożyty

Niedobór witaminy B12 może prowadzić do zaburzeń:

  • przewodu pokarmowego

  • neurologicznych

  • czynności szpiku, w konsekwencji do anemii megaloblastycznej

Objawy kliniczne mogące być skutkiem niedoboru witaminy B12:

  • biegunki, zaparcia, spadek łaknienia, afty w jamie ustnej

  • mrowienie, drętwienie kończyn dolnych

  • zaburzenia równowagi

  • zaburzenia pamięci

  • rozdrażnienie, depresja

Wskazania do oznaczenia stężenia witaminy B12:

  • osoby starsze

  • wegetarianie i weganiew produktach roślinnych witamina B12 praktycznie nie występuje

  • chorzy po resekcji żołądka, z chorobą Leśniowskiego-Crohna

  • osoby z autoprzeciwciałami przeciwko czynnikowi wewnętrznemu Castle’a

  • osoby z niedoczynnością tarczycy

Opublikował/a Marzena Silka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s