Witamina B12 jest niezbędna do syntezy krwinek czerwonych (erytrocytów) oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W pożywieniu jej źródłem jest wątroba, mięso, jaja, ryby, mleko.
Przyczyny niedoboru witaminy B12:
-
zaburzenia genetyczne
-
niedobór w diecie – dotyczy głównie wegetarian i osób starszych
-
nieprawidłowe wchłanianie – związane najczęściej z przewlekłym stanem zapalnym błony śluzowej żołądka
-
zwiększone zapotrzebowanie i zużycie – nowotwory, zużycie przez bakterie jelitowe i pasożyty
Niedobór witaminy B12 może prowadzić do zaburzeń:
-
przewodu pokarmowego
-
neurologicznych
-
czynności szpiku, w konsekwencji do anemii megaloblastycznej
Objawy kliniczne mogące być skutkiem niedoboru witaminy B12:
-
biegunki, zaparcia, spadek łaknienia, afty w jamie ustnej
-
mrowienie, drętwienie kończyn dolnych
-
zaburzenia równowagi
-
zaburzenia pamięci
-
rozdrażnienie, depresja
Wskazania do oznaczenia stężenia witaminy B12:
-
osoby starsze
-
wegetarianie i weganie – w produktach roślinnych witamina B12 praktycznie nie występuje
-
chorzy po resekcji żołądka, z chorobą Leśniowskiego-Crohna
-
osoby z autoprzeciwciałami przeciwko czynnikowi wewnętrznemu Castle’a
-
osoby z niedoczynnością tarczycy