Dyskomfort w obrębie jamy brzusznej jest jedną z najczęstszych dolegliwości, jaką zgłaszają pacjenci w trakcie wizyty u lekarza specjalisty. Może on być objawem zarówno chorób organicznych przewodu pokarmowego, np. nieswoistych zapaleń jelit (choroba Leśniewskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), jak również schorzeń nieorganicznych, np. zaburzeń czynnościowych, do których zalicza się zespół jelita drażliwego.

Kalprotektyna jest swoistym markerem stanu zapalnego jelit. W odróżnieniu od standardowych wykładników stanu zapalnego jak: odczyn OB, czy białko C-reaktywne wskazuje na lokalnie toczący się proces. Kalprotektyna w kale wydaje się być jedynym markerem, który pozwala różnicować pomiędzy nieaktywną a aktywną formą choroby Leśniewskiego-Crohna. Wykazano, że prawidłowy wynik badania kalprotektyny pozwala wykluczyć chorobę Leśniewskiego-Crohna, jak i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Ogranicza także konieczność stosowania inwazyjnej i kosztownej endoskopii.

kalprotektyna1

Opublikował/a Marta Bocionek-Balbus

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s