Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (ADA) dobrze zaplanowane i zbilansowane diety wegetariańskie, jak i wegańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, nie wyłączając okresu ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, a także dla sportowców. Dieta wegetariańska definiowana jest jako sposób odżywiania niezawierający mięsa, ryb czy owoców morza, natomiast dieta wegańska wyklucza również produkty pochodzenia mięsnego (m.in. jaja i nabiał).

Analiza oparta na dowodach naukowych wykazała, że dieta wegetariańska pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typu II, otyłości czy nadciśnienia tętniczego. Osoby odżywiające się w ten sposób miały niższe ciśnienie krwi, niższy poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL (potocznie nazywanego „złym cholesterolem”), niższy indeks masy ciała (BMI), a nawet niższą ogólną zapadalność na nowotwory. Spożycie dużej ilości warzyw, owoców, nasion i orzechów oraz niższe spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu, pozwalają zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych. Wielokrotnie wykazano, że u wegan, którzy spożywają najwięcej błonnika, ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej jest znamienne niższe.

Dieta wegańska pozwala również na lepszą kontrolę glikemii (poziomu cukru w krwi) u osób zdrowych, jak i tych, u których stwierdzono już insulinooporność (stan „przedcukrzycowy”).

Mimo przedstawionych powyżej zalet diety wegańskiej i wegetariańskiej, brak zbilansowania tychże diet może skutkować niższą podażą witaminy B12, wapnia, witaminy D, cynku i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3. Należy również zwrócić uwagę na poziom żelaza (produkty roślinne zawierają jedynie żelazo niehemowe), a w także ferrytyny będącej popularnie określanej mianem „magazynu żelaza” w organizmie.

U wegan obserwuje się czasem znaczy spadek cholesterolu, często poniżej wartości referencyjnych (poniżej 135 mg/dl).

Podsumowując, weganie a także wegetarianie powinni wykonywać okresowo morfologię krwi, a także następujące badania laboratoryjne określające poziom:

  • witaminy B12
  • żelaza
  • albuminy
  • homocysteiny
  • cholesterolu
  • witaminy D3
  • cynku
  • wapnia
  • ferrytyny

Opublikował/a Marta Bocionek-Balbus

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s